Vishu - hinduskie święto
Vishu - hinduskie święto
14 kwietnia w Pendżabie święci się sikhijskie święto urodzaju o znaczeniu religijnym (założenie sikhijskiego zbrojnego bractwa Khalsy w 1699 roku przez guru Gopinda Singha). Tego samego dnia (zrównania dnia i nocy) w innych stanach świętuje się też nadejście Nowego Roku:
- w Kerali (święto Vishu, od słowa vishu - równy, z powodu zrównania dnia z nocą)
- w Orisie
- w Zachodnim Bengalu
- w Tamil Nadu (święto Puthandu)
i w Nepalu
Keralski nowy Rok Vishu. Celebruje się go w przeddzień układając wieczorem vishukkani (tj. ujrzane jako pierwsze) - rytualną kompozycję darów ofiarnych (składają się na nią - w cynowym naczyniu zwanym uruli - rzeczy, o ktorych sądzi się, że przynoszą szczęście:
- ziarna ryżu
- orzechy areki
- żółte kwiaty konna
- liście betelu
- żółty ogórek kani vellarikka
- płótno
- metalowe lustro aranmula kannadi
- monety
- teksty świętych ksiąg, zwłaszcza "Ramajany"
Obok naczynia ustawia się zapaloną lampkę nilavilakku.
Przygotowań dokonuje najstarsza kobieta w rodzinie.
W dzień święta vishu o świcie każdy z rodziny powinien podejść z zamkniętymi oczami do miejsca z ołtarzem, na ktorym jest vishukkani, tak żeby vishukkani było pierwszą rzeczą, jaką się ujrzy tego dnia rozpoczynającego Nowy Rok.
Potem czyta się epos "Ramajanę". Hindusi wierzą, że zdarzenia opisane na odkrytej na chybił trafił stronie zapowiadają to, co się zdarzy w nadchodzącym roku. Wielu hindusów pielgrzymuje
wówczas do najważniejszych świątyń Kerali: do świątyni Ajappy
w Sabarimali i świątyni Kryszny w Guruvayur.
Temu świętu towarzyszą też fajerwerki. Ubiera się w ten dzień nowe ubranie. Starsi rozdają pieniądze dzieciom i służącym. Je się potrawy przyprawione tak, by były w równym stopniu słone, słodkie, pieprzne i kwaśne. Tradycyjną potrawą jest Veppampoorasam (z gorzkich liści nim i zielonych mango). Inne tradycyjne potrawy robi się z ryżu, mleka kokosowego i przypraw.